Hoe staat het met de digitale veiligheid van uw kantoor?

Steeds meer apparaten worden slim, vormen een netwerk en worden op afstand bediend. Die digitalisering van de leef- en werkomgeving brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De meest actuele zijn wel virussen, fishing software en ransomware. Vooral die laatste kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijfsuitvoering. Gelukkig kan een back-up voor een oplossing zorgen.

Ransomware, crypto-lockers
Als criminelen ransomware met crypto-lockers installeren, wordt het computersysteem volledig vergrendeld. Pas nadat u het ‘losgeld’ in bitcoins heeft betaald, geven de criminelen het systeem weer vrij. Of niet, en willen ze nóg meer geld.
Denk niet dat alleen particulieren het slachtoffer worden van ransomware, ook bedrijven, met als gevolg dat zij niet meer bij hun data kunnen en de bedrijfsuitvoering stil komt te liggen. Door het gemak waarmee malware op computers kan worden geïnstalleerd, is cybercrime big business geworden.

Bewustwording
IT-security start met bewustwording omdat crypto-lockers door menselijk handelen geïnstalleerd worden. Een paar voorbeelden. Ontvangt u een factuur in de mailbox, terwijl u nooit facturen krijgt? Open die mail niet! Gebruikt u een usb-stick zowel thuis als op het werk? Het brengt risico’s met zicht mee.

Wat te doen bij een hack?
Het liefst adviseren we hoe een hack voorkomen kan worden. Maar is uw praktijk toch het slachtoffer van randsomware, dan is de eenvoudigste oplossing het terugplaatsen van de meest recente back-up van voor de hack. Maar: dan moet er wel een goede backup zijn! Wij adviseren graag op welke manier u uw data kunt beveiligen en back-uppen.

De gevolgen van datalekken
Wanneer de situatie is opgelost, is een bedrijf nog niet van de ellende af. Elke organisatie die klantgegevens verwerkt — en dat zijn de meesten — moet sinds 1 januari 2016 het datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie dat niet doet, wacht een grote boete, soms tonnen euro’s groot. Een reden te meer om een digitale veiligheid vorm te geven in een ICT-beleid.

Een ICT-beleid kan bestaan uit de volgende zaken:

  • wie krijgt welke rechten om software te installeren; zorg dat niet elke werknemer dit kan;
  • maak afspraken over het gebruik van wachtwoorden en usb-sticks;
  • maak dagelijkse back-ups;
  • gebruik beveiligingssoftware en firewalls.

Tip: Door in de cloud te werken slaan werknemers lokaal geen data meer op computers en andere apparaten op. Het vergroot de veiligheid.

Meer informatie?
Wilt u weten hoe u de digitale veiligheid van uw kantoor verbeteren kunt? Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Maak hier een afspraak.